صبر بر تلخ تر از حنظل به خاطر نبودن حمزه
بصیرت بعد از پیامبر کالایی بسیار کم یاب و در برخی از مواقع نایاب شد. سقیفه نتیجه یک بی بصیرتی انصار بود. از این رو بصیرت داشتن و شجاعت حمزه سید الشهدا بسیار با ارزش است. آن چنان با ارزش که امیرالمومنین علی بن ابی طالب حسرت بودن حمزه را می*کشد و از بی بصیرتی برخی از نزدیکانش گله می*کند و با دلی پر درد از نبود حمزه سید الشهدا گله می*کند و می*فرماید: «...اگر بعد از رسول خدا صلی الله علیه و آله عمویم حمزه بود و برادرم جعفر بود با غاصبین گذشته از روی کراهت و اجبار بیعت نمی کردم ...(به خاطر نبود آن دو یاور) صبر کردم در حالی که در چشمم خار بود و در گلویم استخوان بود و صبر کردم بر امری که از حنظل تلخ تر و از کندن قلب درد ناک تر بود»(5) این بیان حضرت نشان از بصیرت و شجاعت بالای حضرت حزه دارد تا جایی که نبودن حمزه با عث شده است که امیر المومنین بر امری تلخ تر از حنظل صبر کند.
هند جگر خوار و فرزندش
مادر معاویه هند جگر خوار بود. وقتى در جنگ احد وحشى حربه خود را به جناب حمزه پرتاب کرد آن بزرگوار را از پاى درآورد و بر زمین افتاد و شهید شد وحشى به بالین حمزه آمد بدنش را بشکافت و جگرش را بیرون آورده و نزد هند زوجه ابوسفیان و مادر معاویه برد. هند گرفت و خواست مقدارى بخورد جگر در دهان او چنان سخت شد که نتوانست بالاخره از دهان انداخت به این جهت او را هند جگر خوار گویند.
هند جگر خوار؛ کینه و بغض خویش را به رسول خدا این گونه نشان داد و این کار او قلب پیامبر را به درد آورد. و از امام سجاد علیه السلام نقل شده است که ایشان فرمودند: «هیچ روزی سخت تر بر رسول خدا از روز جنگ احد نبود در آن جنگ حمزه اسدالله و اسد رسوله به شهادت رسید»(6) هرچند هند جگر خوار زخمی بزرگ بر قلب رسول خدا نشاند اما فرزند او که منافقانه و از روی ترس اسلام را پذیرفته بود سال*ها بعد این جسارت را تکرار کرد و قبر حمزه سید الشهدا را به بهانه واهی نبش کرد در این میان بیل شخصی به ابهام جناب حمزه برخورد کرد و از ابهام ایشان خون تازه بیرون آمد و بدن حمزه هم چنان تازه بود. (7)
زیارت حضرت حمزه سید الشهدا
بصیرت، شجاعت و ایثار حضرت حمزه سید الشهدا؛ او را به جایی رسانده است که زیارت او امری ضروری است تا جایی که پیامبر درباره زیارت قبر ایشان فرمودند: «من زارنی و لم یزر قبر عمّی حمزة ، فقد جفانی»(8) هر کس من را زیارت کند و قبر عمویم حمزه را زیارت نکند به من ظلم کرده است.
زیارت قبر حمزه یعنی درس گرفتن از بصیرت حمزه و شجاعت حمزه و ایثار حمزه سید الشهدا در مقابل پیامبر عظیم الشان اسلام. حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام به خاطر نبودن حمزه و یا شخصی مانند حمزه دلی پردرد دارد تا جایی که می*فرماید به خاطر نبود حمزه مجبورم استخوان را در گلو و خار را در چشم تحمل کنم.
بی شک آخرین یادگار امیر المومنین صلوات الله علیه حضرت بقیه الله نیز از میان شیعیان خود در انتظار کسی است که در آخر الزمان بصیرت حمزه را دشته باشد و درد او درد امام زمان باشد و در راه اظهار مذهب حقه تشیع از هیچ چیز فروگزار نکند. بی شک همان گونه که امیر المومنین علیه السلام در آرزوی یاوری مانند حمزه بود امروز نیز آخرین یادگارش و منتقم آل محمد در آرزوی چنین یاوری می*باشد. باشد که همچون حمزه شیعیان امروز را هم اسد الله و اسد المهدی؛ شیر خدا و شیر مهدی علیه السلام بخوانند.
پی نوشت ها:
1. مستدرک سفینة البحار - الشیخ علی النمازی الشاهرودی - ج 2 - ص 417 – 418
2. کامل الزیارات (فارسی) - جعفر بن محمد بن قولویه (مترجم: تهرانی) - ص 51 – 56
3. مستدرک سفینة البحار - الشیخ علی النمازی الشاهرودی - ج 2 - ص 418
4. مستدرک الوسائل - میرزا حسین النوری الطبرسی - ج 14 - ص 200
5. مصباح البلاغة (مستدرک نهج البلاغة) - المیرجهانی - ج 4 - ص 80
6. مستدرک سفینة البحار - الشیخ علی النمازی الشاهرودی - ج 2 - ص 420
7. همان.
8. الرسائل الفخریة فی معرفة النیة - محمد بن الحسن بن المطهر الحلی - ص 79
بر همه عایشه های امروز لعنت