مقدمهدو روایت فکر می*کنم دیشب در محضرتان بودیم و با همدیگر این دو روایت را بررسی اجمالی کردیم. من حیث المجموع دو حرف اینجا هست و دو مطلب، دو نکته:نکته اول: لزوم علم برای امامآقای پهلوانی، اکنون شروع کنیم. دست شما درد نکند. نکته اول اینکه نمی*شود خدا کسی را امام مفروض الطاعه قرار دهد و اخبار آسمان را از او محجوب کند. این را در یک روایت داریم. او اکرم است، عارف است و ارحم است از اینکه نسبت به آن کسی که اطاعتش واجب شده است، خبر آسمان را چکار کند؟ محفوظ کند، دقیق کند، از او خبر آسمان را به او ندهد؟ که این یک روایت بود که درباره*اش صحبت کردیم.نکته دوم: انحصار علم در اهل بیتدر روایت دوم که دیشب درباره*اش صحبت کردیم، فرمایش امام باقر علیه السلام این بود که: «تعجب می*کنم از کسانی که شیعیان ما هستند، ادعای محبت ما را دارند و ما را به اطاعت واجب می*شناسند و اطاعت ما را واجب می*دانند همان*طوری که اطاعت رسول الله واجب است، ثم یکسرون حجتهم - سپس خودشان می*آیند چکار می*کنند؟ حجت خودشان را می*شکنند و علمی که خدا برای ما قرار داده را چکار می*کنند؟ از ما نفی می*کنند و با این کار حجت را می*شکنند.»عرض شد خدمت شما که آن چیزی که ما به عنوان امام قبول داریم، آن چیزی است که در آیات قرآن برای این امام، علم خدا قرار داده است. که این علم نشانه امامت است.تقیه ائمه و ادعای انحصار علمبعد از امیرالمؤمنین صلوات الله علیه، ائمه اطهار همه در تقیه بودند و نوعاً در روایت*ها اهل بیت علیهم الصلاة و السلام برای اینکه اشاره کنند به آن حقی که از آن*ها غصب شده، اگر دقت کنید در روایت*ها ادعای این را دارند که فقط و فقط ما عالم هستیم. یعنی بحث چیست؟ ما از همه عالم*تریم. نه اینکه «از همه عالم*تریم» یعنی آن آقا علم دارد، من هم علم دارم ولی علم من بیشتر است. نه، تعبیرهای دیگری است که انحصار می*کند علم را فقط در خانه اهل بیت. آقا فقط علم در اینجاست، در این منطقه است، در این حوزه است، در این جغرافیاست.حدیث «کل ما لم یخرج من هذا البیت فهو باطل»تعابیر مختلف، تعابیرِ خیلی معروفی هم هست: «کل ما لم یخرج من هذا البیت فهو باطل و زخرف» - هر چیزی که از این بیت، از این خانه خارج نشود باطل است یا هر چیزی که از این خانه خارج نشود زخرف یعنی مزخرف، مزخرف، حق به درد نخور. آقا علم فقط اینجاست.بافت تاریخی این ادعاما روایتی الآن می*شنویم که آقا هر چیزی از این بیت خارج نشود باطل است. اگر دقت بکنیم به فضایی که این حدیث در آن فضا صادر شده، این حدیث یک بار خیلی مهمی دارد. در آن اواخر حکومت بنی امیه لعنت الله علیهم اجمعین و آن اوایل حکومت بنی العباس که این*ها استقرار داشتند، هر کسی شروع کرد برای خودش چکار کردن؟ یک علم بلند کردن، ادعای علم کردن، شاگرد جمع کردن، درس دادن و چکار کردن؟ مدرسه درست کردن. و اغلب مدارس کلامی اعتقادی در این دوره درست شد.این دوره*ای که این فشار و این اختناقی که بنی امیه درست کرده بود یک مقدار ضعیف شد، هر کسی شروع کرد ادعای علم کردن. حالا شما فرض کنید در یک شهری، در منطقه*ای، در هر کوچه*اش یک نفر چکار کرده؟ یک مدرسه داده. در هر کوچه هر کسی که ادعای علمی دارد می*کند.عظمت این ادعابعد شما بردارید در این منطقه، در این شهر بیایید بگویید چه؟ آقا هرچه از این خانه خارج نمی*شود باطل است. این خیلی حرف سنگینی است. یعنی حرف پروپاگاندی - بخواهم مثال بزنم - همه دانشگاه*های کشور، همه دانشگاه*های دنیا باشند، بعد جلوی همه مثلاً نمایندگان دانشگاه*های دنیا شما بگویید همه دانشگاه*ها مزخرف، همه*تان باطل، کی فقط درست می*گوید؟ فقط ما درست می*گوییم. این خیلی ادعای بزرگی است.«کل ما لم یخرج من هذا البیت فهو باطل» یعنی اینکه فقط و فقط و فقط علم در انحصار کی است؟ در انحصار اهل بیت. که به این نکته باید توجه کنیم.نتیجه*گیری از این ادعاو ما نمی*توانیم بدون اینکه امامی داریم، معتقد به امامی هستیم که این امام یک جاهایی جهل دارد، جاهل است، نمی*شود این حرف را زد. کسی این حرف را بزند حجت خودش را باطل کرده، یعنی دیگر فرقی نمی*کند بین این کسی که تو به عنوان امام قبول کردی و آن کسی که آن*ها به عنوان امام قبول کرده*اند. درباره این توضیح داد.سوال درباره مصائب اهل بیتاین دیشب، بعد یک سوالی مطرح کرد جناب همراه که: آقا اگر شما علم دارید و این همه علم از آن شماست، اخبار آسمان*ها را دارید، خبر دارید چه اتفاقی در عالم می*افتد، پس چرا در این اتفاقاتی که برای شما می*افتد شما مقتول می*شوید، مغلوب می*شوید، این همه مصائب بر سر شما می*آید؟پاسخ امام باقر: علم به تقدیر و اختیار در آنتعبیر بسیار مهمی را حضرت اینجا فرمودند که فرمودند امام باقر علیه السلام که: تمام این چیزهایی که خدا برای ما تقدیر کرده، امضا کرده و حتمی کرده علی سبیل اختیار - تمام آن چیزهایی که خدا برای ما تقدیر می*کند ما علی سبیل اختیار داریم.