گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»- عبدالعلی مهدی؛ خداوند متعال، فعل عبث و بیهوده ندارد. همه مخلوقات خداوند براساس حکمت خلق شده*اند. انسان نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای انسان در این دنیا هدفی تعیین شده است که باید با اختیاری که خداوند در اختیار او قرار داده است به سمت آن هدف والا حرکت کند.

کسانی که در زندگی، خویش را تسلیم در مقابل اوامر حضرت حق پیش می*گیرند به سمت آن هدف حکیمانه حرکت کرده و به غایت خویش خواهند رسید و کسانی تمرد و طغیان و سرکشی در مقابل پروردگار را دستور کار خویش قرار داده*اند به اوج ذلت و خواری خواهند رسید و عذابی دردناک را درک خواهند کرد.

ملاک تقوی است

ارزش انسان*ها به حسب تسلیم ایشان در برابر اراده الهی خواهد بود. بدین معنا که عناوین و القابی که غیروحیانی هستند، باعث نجات و یا احترام شخصی نخواهد بود؛ چراکه گرامی*ترین*ها نزد خداوند متعال با تقواترین*ها هستند. داشتن عنوان صحابی، بدون همراهی تقوا ارزشی برای کسی نیست و احترامی برای صرف صحابه بودن وجود ندارد. یا حتی اگر کسی همسر پیامبر باشد یا از قربای پیامبر باشد این نزدیکی و قرابت ارزشی به خودی خود ندارد الا اینکه همراه با تقوای الهی باشد.

عموی پیامبر ابولهب قرابتش با پیامبر او را سودی نبخشید و در مذمت و توبیخ سرکشی او آیه نازل شد. «تبت یدا ابی لهب و تب» در یک آیه خداوند دو بار عموی پیامبر؛ ابولهب را مورد نفررین قرار داده است و مرگ و نابودی را برای او خواسته است و در سوره مسد او و همسرش را وعده عذاب دوزخ داده است. قرابت او مانع از این نشد که خداوند به خاطر اعمال قبیح وی عذاب را از او بردارد.

همچنین درباره کسانی از نزدیکان پیامبر که مسلمان بودند نیز این قاعده صادق است. زشتی عمل ایشان را قرابت با پیامبر نابود نمی*کند. ولو این که این افراد از زنان پیامبر باشند خداوند به صراحت زنان پیامبر را تهدید می*کند و می*فرماید: «یا نِساءَ النَّبِیِّ مَنْ یَأْتِ مِنْکُنَّ بِفاحِشَةٍ مُبَیِّنَةٍ یُضاعَفْ لَهَا الْعَذابُ ضِعْفَیْنِ وَ کانَ ذلِکَ عَلَى اللَّهِ یَسیراً (30 احزاب)»؛ ای زنان پیامبر هرکدام از شما فاحشه ای مبین (گناهی آشکار) مرتکب شود خداوند او را دوبربر عذاب خواهد کرد و عذاب زنان پیامبر بر خدا امری آسان خواهد بود.

خداوند در کتاب شریف خویش قرابت همسری را به گونه ای محترم نشمرده است که خطاهای زنان پیامبر را نادیده بگیرد و وعده درست بودن همه اعمال صحابی و زنان پیامبر را نیز نداده تا ایشان به صرف صحابی یا همسر پیامبر بودن الگو و ملاک برای عمل قرار گیرند.

به عکس هرکدام از اقربای پیامبر که در تقوی سرآمد بودند و در جهاد در راه خداوند و تسلیم اوامر پیامبر بودن از هیچ چیزی فروگذار نمی*کردند نزد خداوند دارای شأن و مرتبه ای بالا هستند. در میان اقربای پیامبر حضرت حمزه سید الشهدا از کسانی است که مال و جان خویش را فدای پیامبر نمود و در این راه از هیچ چیزی دریغ نکرد.

یاری پیامبر با زبان

یاری حضرت حمزه و امثال او بود که پیامبر اسلام توانست امر تبلیغ اسلام را به پیش ببرد و در این راه موفق باشد. کمک*های حمزه و همسفر بودن او با پیامبر در سفر شام معروف است او اشعاری در مدح پیامبر سرود زمانی که در مکه پیامبر یار و یاوری قوی و مستحکم کم داشت او در مدح پیامبر در مجلس زفاف حضرت خدیجه این گونه گفت: «ای اهل مکه ملازم ادب باشید کلام را کم کنید و بر پاهای خویش قیام کنید و تکبر را رها کنید به درستی*که نزد شما محمد مختار آمده است از طرف ملک جبار که پوشیده از انوار است و صاحب هیبت و وقار» و در مجلس خواستگاری حضرت خدیجه در جواب کسی که گفت پیامبر فقیر است این گونه پاسخ داد: «امروز مانند دیروز نیست و ماه همسنگ خورشید نیست. ای جاهل و سخیف العقل آیا نمی دانی که تو گمراه شدی و عقل از تو غایب گشته است ؟....آیا نمی دانی هنگامی که او اراده کند اموال ما و ارواح به کلی در مقابل او خواهد بود؟»(1)